Gratis omruil papieren vaarbewijzen van start gegaan

VAMEX is begonnen met het aanschrijven van de meer dan 100.000 houders van een papieren Klein Vaarbewijs om deze gratis om te ruilen voor een nieuw exemplaar. Het papieren vaarbewijs werd afgegeven in de periode van 1982 t/m 2001 en is sterk verouderd. Het bevat geen pasfoto en de gegevens zijn vaak vervaagd door slijtage. Daardoor is het ook gevoelig voor fraude.

In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de politie is daarom besloten alle nog in omloop zijnde papieren exemplaren van het Klein Vaarbewijs om te ruilen voor het huidige model op credit card formaat met foto. Het nieuwe vaarbewijs is handzamer, veel minder fraudegevoelig en is tevens geschikt voor het buitenland (ICC). Bovendien staat er geen vervaldatum meer op vermeld, aangezien het vaarbewijs vanaf 1 juli 2014 onbeperkt geldig geworden is.

In het laatste kwartaal van dit jaar zijn in totaal 40.000 vaarbewijshouders aangeschreven voor de gratis omruil en inmiddels heeft bijna de helft van deze groep gereageerd. Het resterende deel van de totale groep zal in het eerste kwartaal van 2015 benaderd worden. Elke geregistreerde houder van een papieren vaarbewijs zal dus voor 1 april 2015 bericht hebben gekregen. Iedereen heeft dan tot het einde van het jaar de tijd om het papieren vaarbewijs om te ruilen. Vanaf 1 januari 2016 zal het papieren vaarbewijs dan niet langer geldig zijn als vaarbevoegdheidsbewijs.

Publicatie: december 2014

‹‹ Terug